Tippek a szorongás kezeléséhez nyilvános állapotban


Tippek a szorongás kezeléséhez nyilvános állapotban

Mindenki esetenként szorongást tapasztal. Félénkséget vagy kellemetlenséget érezhet, ha olyan kihívásokkal teli helyzetbe kerül, mint a nyilvános beszéd vagy a fontos döntés meghozatala. De ha rendszeresen elárasztja a szorongást, akkor a szorongásos rendellenességgel küzdhet.

A szorongásos rendellenességeket a szorongás tartós érzései jellemzik dietoll összetétele https://harmoniqhealth.com/, és gyakran kellemetlen fizikai tünetek kísérik őket. A túlzott szorongás zavarhatja a mindennapi életet, ideértve a munkavégzést, az akadémikusokat és a kapcsolatokat.

Mint az egyik leggyakoribb mentális rendellenesség, a szorongásos rendellenességek több mint 40 millió amerikai felnőttet érintnek. Az általános szorongásos rendellenesség (GAD) az Egyesült Államok népességének 3,1% -át érinti, míg a pánikbetegség hatmillió felnőttet érint. A társadalmi szorongásos rendellenességek és a specifikus fóbiák szintén viszonylag gyakoriak, az Egyesült Államokban a felnőttek 6,8% -át és 8,7% -át érintik. A szorongásos rendellenességek kétszer olyan gyakoriak a nők körében, mint a férfiak, az Amerikai Szorongás és Depressziós Szövetség szerint.

Noha a szorongásos rendellenességek nagyon kezelhetők a gyógyszeres kezelés és a hosszú távú pszichológiai kezelés kombinációjával, a szenvedésnek csak 36,9% -a keres szakmai segítséget.

Mit kell tudnia a szorongásos rendellenességekről, és hogyan tudja hatékonyan kezelni őket?

A szorongásos rendellenességek típusai

A mentálhigiénés szakemberek „szorongásos rendellenességet” használnak esernyő kifejezésként a különböző mentális rendellenességek leírására. Néhány általános szorongásos rendellenesség a következők:

 • Általános szorongásos rendellenesség (GAD): A GAD -ban szenvedő emberek szorongó gondolatokat és túlzott szorongásos érzéseket tapasztalnak ok nélkül. A fizikai tünetek, például az izomfeszültség és a fáradtság gyakoriak.
 • Pánikbetegség: A pánikbetegségben szenvedő emberek figyelmeztetés nélkül intenzív félelmet tapasztalnak. Időnként a pánikroham szívrohamnak érzi magát.
 • Obsesszív-kompulzív rendellenesség (OCD): Az OCD-t olyan tolakodó gondolatok jellemzik, amelyek megszállásokhoz és rituálékhoz, például kézmosáshoz vezetnek. Az OCD -ben szenvedők úgy érzik, hogy meg kell végezniük a rituáléikat, hogy megakadályozzák, hogy valami szörnyű történjen.
 • Szétválasztási szorongásos rendellenesség: Az elválasztási szorongással küzdött emberek (általában gyermekek vagy serdülők) intenzív félelmet tapasztalnak azon gondolaton, hogy elkülönülnek gondozóiktól.
 • Társadalmi szorongásos rendellenesség (társadalmi fóbia): A társadalmi szorongásos rendellenességek tünetei a társadalmi helyzeteket és a társadalmi interakciókat körülvevő túlzott szorongást jelentik az elutasítás, a zavar és az megaláztatás félelme miatt. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint a társadalmi helyzetek és a társadalmi szorongás félelme a társadalmi elszigeteltséghez, a rendkívüli félénkséghez és a mindennapi tevékenységek megszakításához vezethet. Sok társadalmi szorongásos rendellenességben szenvedő embernek nehézségekbe ütközik új emberekkel való találkozás, barátságok kiépítése és az egészséges társadalmi élet fenntartása.
 • Specifikus fóbiák: A fóbiákat egy adott tárgy vagy helyzet intenzív félelme jellemzi, ahol nincs tényleges fenyegetés. Például az agorafóbia magában foglalja a konkrét helyzetek túlzott félelmét, amelyben nem lehetséges menekülés, ami társadalmi elszigeteltséghez és a napi tevékenységek megszakításához vezet.
 • poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD): Néhány ember szorongást tapasztal a traumás élettapasztalatoknak való kitettség után. A PTSD tünetei közé tartozik a rémálmok, a visszacsatolások, az öngyilkossági gondolatok és az elkerülés, vagy az olyan helyzetek iránti félelem, amelyek emlékeztetik a traumatikus eseményt.

A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) szerint a szorongásos rendellenességek gyakran más mentálhigiénés rendellenességekkel, ideértve az anyaghasználati rendellenességeket, az étkezési rendellenességeket és a hangulati rendellenességeket, például a súlyos depressziót és a bipoláris rendellenességeket. Több kutatási tanulmány összekapcsolta ezen mentálhigiénés rendellenességek együttes előfordulását a tünetek nagyobb súlyosságával és a magasabb rokkantsági szinttel.

A szorongás tünetei

Az összes szorongási rendellenesség hasonló tünetekkel jár, beleértve:

 • Pánik, rettegés és kellemetlenség
 • alvási problémák, például nyugtalanság, álmatlanság és fáradtság
 • légszomjat
 • szédülés
 • izomfeszültség
 • emésztési kérdések, például émelygés

A

pánikrohamok a szélsőséges félelem epizódjai, és figyelmeztetés nélkül kezdődnek. Néhány embernek esetenként pánikrohamai vannak, míg mások gyakori támadásokat tapasztalnak.

A

pánikrohamok mindenkit eltérően érintnek, de a szorongás fizikai tünetei általában rövid időn belül csúcsra kerülnek. A mentális rendellenességek (DSM-5) diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében a pánikrohamokat a következő tünetek hirtelen megjelenése jellemzi:

 • A közelgő végzet érzése
 • Féljen az ellenőrzés elvesztésétől vagy a haldoklástól
 • Gyors szívverés
 • remeg vagy remegés
 • légszomj vagy nehézség hiánya
 • Hidegítés vagy forró villanás
 • émelygés
 • mellkasi fájdalom
 • Fejfájás
 • szédülés, fejfájás vagy halványság
 • zsibbadás vagy bizsergő érzés
 • A valós élettől való leválás érzései

Sok pánikbetegségben szenvedő ember intenzív félelmet tapasztal, hogy újabb támadást tapasztalnak. A betegek annyira félhetnek a pánikrohamoktól, hogy elkerüljék az egyes helyzeteket, ahol előfordulhatnak.

A szorongás kezelése a nyilvánosságban

A szorongásos tünetek kihívást jelenthetnek a kezelni, és a pánikroham megtapasztalása még nehezebb, ha nyilvános vagy.

Gyakorold a mély légzési gyakorlatokat.

Amikor szorongásos tünetek merülnek fel, a légzés általában az első változás, amely a testében történik. A légszomj és a hiperventiláció a pánik vagy szorongásos támadás leggyakoribb fizikai tünetei, ám a nyilvános légszomjat megtapasztalva még szorongást okozhat, és növelheti a szorongás érzéseit.

A mély légzési és relaxációs gyakorlatok gyakorlása segíthet lelassítani a lélegzetét és enyhíti az intenzív szorongást a nyilvánosság alatt. A mély légzés elősegítheti az egyéb tünetek súlyosbodását is, például a mellkasi fájdalom, a gyors pulzus, a hányinger és a szívdobogás.

Mély légzési gyakorlatok használata pánikroham során rendszeresen gyakoroljon, még akkor is, ha nem tapasztal szorongást. Például, ez segíthet a szabadnapjának elindításában néhány perc mély légzés vagy gyakorlati gyakorlatok elindításában mások előtt.

Hozd el valakit, akiben megbízsz.

Ha olyan helyzetekkel szembesül, amelyek intenzív szorongást váltanak ki, ez segíthet egy megbízható barát vagy közeli családtagnak az érzelmi támogatáshoz. A társadalmi támogatással biztonságosabbnak és nyugodtabbnak érzi magát a társadalmi helyzetekben.

Mielőtt a nyilvánosság előtt kimegy, készítse el barátját vagy családtagját a szorongás tüneteinek és félelmeinek elmagyarázásával. Készítsen el egy cselekvési tervet, amely magában foglalja az akut szorongás felismerését, a megküzdési stratégiák alkalmazását és a legjobb módszert egy adott helyzet elhagyására.

Lassan vegye be, és állítsa be a reális célokat.

A pánikbetegségben, a társadalmi szorongásos rendellenességben, az agorafóbiában és más fóbiákban szenvedő embereknek lassulniuk kell, amikor a félelmetes helyzetekbe lépnek. A szorongás hatékony kezelése érdekében állítsa be a reális célokat, hogy mennyi ideig szeretné kitéve magát egy félt helyzetnek.

A szisztematikus deszenzibilizáció segíthet a szorongásos rendellenességekkel küzdő embereknek fokozatosan legyőzni a félelmetes helyzeteket. A szisztémás deszenzibilizáció segíti a szorongásos embereket a félelmek kiszabadításában és a szorongásos reakciók, például a nyilvános beszéd kiváltó körülményeinek leküzdésében. A szisztematikus deszenzibilizáció segít az embereknek a megjelenés és más szorongáskezelési technikák révén a nyilvános túlzott félelem kezelésével kapcsolatos szorongás leküzdésében.

Keressen szakmai segítséget szorongásához.

A szorongásos rendellenességek tünetei akadályozhatják Önt abban, hogy elérje valódi potenciálját, és zavarja a napi működést, megakadályozva, hogy megélje az életét.

Például, ha agorafóbia van, akkor szélsőséges elkerülési magatartást alakíthat ki, ami elkerüli az egyes helyzeteket. Kerülheti a tömegközlekedést, a tömeget vagy a hosszabb ideig nyilvánosságra kerülést. A túlzott aggodalom miatt súlyosabb esetekben elkerülheti a mindennapi helyzeteket, ami otthoni kötéssel jár.

Ha a jelentős szorongás megakadályozza, hogy kényelmesen érezze magát a mindennapi társadalmi helyzetekben, elengedhetetlen, hogy szakmai segítséget kérjen egy engedéllyel rendelkező mentálhigiénés szakembertől. Minél hamarabb megkezdi a kezelési tervet, annál gyorsabban képes lesz kezelni a szorongás tüneteit.

A szorongásos rendellenességek kezelési lehetőségei

Ha krónikus szorongást tapasztal, akkor a potenciális kezelési lehetőségek feltárása elősegítheti az életminőség javítását és a nyilvánosság kényelmesebbé válását.

 • Terápia: A pszichoterápia vagy a beszélgetési terápia segíthet a szorongásos rendellenességekkel küzdő embereknek, hogy kényelmesebben érezzék magukat a mindennapi helyzetekben. A hatékonyság érdekében a pszichoterápiás kezelést egy személy sajátos aggodalmaira kell irányítani, és sajátos mentális egészségügyi igényeikhez kell igazítani. A szorongás kezelésére szolgáló mentálhigiénés szakember megtalálásáról lásd az alábbi tippeket.
 • Ellenőrzések: Mivel az olyan orvosi állapotok, mint a szívbetegség és a magas vérnyomás, hasonló tünetek, mint a szorongásos rendellenesség, fontos, hogy az alapellátási szolgáltatóval rendszeres kinevezéseket ütemezzenek, hogy megvizsgálják az kórtörténetét, és kizárják a kapcsolódó állapotokat. Ha a magas szorongási szinttel küzd, akkor az egészségügyi szolgáltató beutazást nyújthat pszichiáterhez vagy pszichológushoz.
 • Gyógyszerek: A szorongásgátló gyógyszereket és az antikonvulzánsokat, például a klonazepámot és a benzodiazepint gyakran használják a szorongásos tünetek kezelésére. A szelektív szerotonin újrafelvétel -gátlók (SSRI) antidepresszánsok, amelyek szintén a súlyos depresszió kezelésére használják, szintén elősegíthetik a szorongásos rendellenességek kezelését azáltal, hogy fellendítik az agyban a szerotonin termelést. Ezenkívül a béta-blokkolók csökkentik a vérnyomást az adrenalin blokkolásával. Ha érdekli, hogy beépítse a gyógyszereket a kezelési tervbe, beszéljen a pszichiáterrel a lehetséges mellékhatásokról és a különféle gyógyszerekről.
 • Támogató csoportok: A támogató csoportok arra ösztönzik a szorongó embereket, hogy osszák meg problémáikat és eredményeiket másokkal, erősítsék meg a társadalmi készségeket, és új barátokat és társadalmi kapcsolatokat alakítsanak ki. Egy közeli barátjával vagy családtagjával való beszélgetés szociális támogatást is nyújthat, de elengedhetetlen, hogy ezt nem feltétlenül a mentálhigiénés mentális egészségügyi szakemberek mentális egészségének alternatívája. A támogató csoportok és a csoportterápia különösen hasznosak lehetnek a társadalmi szorongásos rendellenességek és a kábítószer -visszaélés problémáinak kezelésében.
 • Életmódbeli változások: Az egészséges életmód megváltoztatása, például a relaxációs technikák beépítése, elegendő alvás és az anyagok elkerülése, elősegítheti a szorongás tüneteinek csökkentését. A stimulánsok, például a koffein bevitelének csökkentése szintén segíthet a szorongásban.

A megfelelő terapeuta megtalálása

Mivel a terápiás kapcsolata jelentősen befolyásolhatja a kezelési terv sikerét, elengedhetetlen, hogy időt fordítson a megfelelő illeszkedésre. A mentális egészségének a megfelelő mentálhigiénés tanácsadó, pszichológus, szociális munkás vagy pszichoterapeuta kezébe helyezése végül segíthet a pozitív változások végrehajtásában és az életminőség javításában.

A szorongásos rendellenességek kezelésére használt néhány általános típusú terápia a következők:

 • Pszichodinamikai pszichoterápia: A pszichodinamikai terápia a múlt feltárására és megértésére összpontosít, hogy az emberek jobban megértsék és megtalálják a jelenben megoldásokat. Az ilyen típusú terápiáról kimutatták, hogy hatékonyan segíti az embereket a szorongás kezelésében.
 • Kognitív-viselkedési terápia (CBT): A CBT, egyfajta pszichoterápia, a szorongásos rendellenességekkel küzdő embereket tanítja, hogyan lehet azonosítani és megváltoztatni a negatív gondolatokat és viselkedést, amelyek szorongó érzéseket váltanak ki. A CBT hatékony kezelés sokféle mentális egészségi állapotban, ideértve az obszesszív-kompulzív rendellenességet (OCD), a poszt-traumás stressz rendellenességet (PTSD), a skizofréniát és a súlyos depressziós rendellenességeket.
 • Elfogadás és elkötelezettségterápia (ACT): A szorongásos rendellenességekről szóló törvény a félelem válaszának kezelésére és az új készségek megtanulására összpontosít a negatív gondolatok kezelésére. Ha megtanulja elfogadni a szorongás érzéseit, a szorongó emberek kis lépéseket tehetnek a pszichológiai rugalmasság felé.
 • Expozíciós terápia: Az expozíciós terápia, a CBT egyik formája, az expozíciós gyakorlatokat használja az emberek fokozatosan feltárására egy félelmetes tárgynak vagy helyzetnek, a mentális betegségek Nemzeti Szövetsége szerint. Az expozíciós gyakorlatok magukban foglalhatják olyan helyzeteknek való kitettséget, mint a nyilvános beszéd, vagy olyan tárgyak, mint a pókok vagy a pillangók. Az expozíciós terápia segít az embereknek megtanulni, hogy ellenőrizzék a ravaszok körüli félelemre adott válaszukat.

Függetlenül attól, hogy első alkalommal fontolgatja -e az online terápiát, vagy érdekli a kezelés folytatása, lépjen fel a terapeutával a NYC terápiás csoportján keresztül. Tudjuk, milyen kihívás lehet a szorongás kezelése, különös tekintettel a folyamatban lévő Covid-19 járvány bizonytalanságára és félelemre. A NYC terápiás csoportjának egyik képzett mentálhigiénés szolgáltatója segít feltárni a kezelési lehetőségeket, megtanulni a megküzdési képességeket, és megtalálni az erőt a szorongásos tünetek kezelésében.

Contents